“Minden pedagógia hamis, amely nem elsősorban arra a személyiségre támaszkodik, akit nevel, annak szükségleteire, legbensőbb énjére.”
(Celestin Freinet)

Érdeklődés / Jelentkezés

Csatlakozzatok a Sziget Sulihoz!

A 2021-22-es tanévben 1. illetve 3-6. évfolyamokon folyamatosan lehetséges az évközi csatlakozás.

A 2022-23-as tanévre leendő 1. és 2. illetve 4-7 . osztályos gyermekek jelentkezését várjuk.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az iskola egy értékközösség mentén szerveződjön, ezért igyekszünk minél több lehetőséget biztosítani arra, hogy az érdeklődő családok a lehető legjobban megismerjenek minket és természetesen mi is őket.

Nálunk sokkal intenzívebb a gyermek-szülők-iskola hármas együttműködése, mint a “klasszikus” iskolai modellben…hiszünk abban, hogy csak akkor tudjuk valóban sikeresen támogatni gyermekeinket az útjukon, ha ezt teljes összhangban tudjuk tenni a családdal.

Működési engedélyünk alapján sajátos nevelési igényű gyerekeket, vagy bármilyen diagnosztizált sajátossággal élő gyermeket nem tudunk fogadni.

 

A felvételi eljárás menete leendő elsősök esetében a 2022-23-as tanévre:

Az újragondolt – covid kompatibilis – folyamat tervezete (pontos dátumok később lesznek elérhetőek):

  1. 2021. December / 2022. Január – szülői tájékoztatók: Személyesen, kis csoportokban, a járványügyi előírásokat betartva tartjuk. Így lehetőségetek lesz egy kicsit körbenézni az iskolában és személyesen feltenni felmerülő kérdéseiteket is. Kérjük a találkozás előtt mindenképpen olvassátok át alaposan honlapunkat és nézzétek meg FB oldalunkat (egy kép többet mond ezer szónál :)), hogy valóban hatékonyan tudjunk beszélgetni a kérdéseitek mentén.
    Előzetes érdeklődéseteket a hello@szigetsuli.hu-ra küldött emailben is jelezhetitek.
    A pontos időpontokról facebook-esemény formájában illetve – ha emailben jeleztétek érdeklődéseteket – közvetlenül is értesítünk titeket.
    A dátumok véglegesítése után online felületen lesz lehetőségetek – időpontot választva – jelezni részvételeteket.  
  2. 2022. Január/Február.: a szülői tájékoztatók után minden családtól egy bemutatkozó levelet kérünk – ehhez a folyamatban résztvevőknek támpontokat küldünk.
  3. 2022. Február : Egyéni bejelentkezés alapján találkozunk egy személyes beszélgetésre minden szülővel
  4. 2022. Február : Kiscsoportos ismerkedő foglalkozás a gyerekeknek. Minden gyerkőc két foglalkozáson vesz rész, két eltérő napon.

Összetett szempontrendszer alapján mérjük fel és értékeljük a gyerekekkel szerzett tapasztalatainkat, benyomásainkat. Célunk sok szempontot figyelembe véve, heterogén csoport összeállítása, a rendelkezésünkre álló – sajnos korlátozott –  tapasztalatok és információk alapján. Ezeket az információkat a kiscsoportos foglalkozások és szülői beszélgetések során gyűjtjük össze, illetve a kapott írásos anyagokból összegezzük.

Egyáltalán nem befolyásoló tényező a nyelvtudás vagy a kognitív képességek. Nézetünk szerint az idegen nyelvvel való ismerkedést sosem lehet elég korán kezdeni, ha az az életkornak megfelelően történik. Speciális eseteket kivéve azonban kognitív fejlesztésre irányuló különórát nem szoktunk javasolni az óvodás évek alatt. Az írni/olvasni/számolni tanítás helyett óvodás korban, – így az “iskolába készülve” különösen – a mozgásfejlesztés, finommotorika fejlesztése (vágás, ragasztás, hajtogatás, rajzolás, gyurmázás), az önállóság fejlesztése (öltözködés/étkezés/saját környezet és tárgyak) és a szabad, a gyermek fantáziájára épülő/nem irányított játék, a sok mese és beszélgetés a fontos.

Ez alapján 2022 Március elejére/közepére – terveink szerint – összeáll az csoport, akik 2022 szeptemberben nálunk kezdik az iskolát.

 

A felvételi eljárás menete magasabb évfolyamhoz való csatlakozás esetében:

Először a szülőkkel találkozunk és ismerkedünk meg, illetve a mindkét fél által képviselt értékrenddel, ekkor át tudjuk beszélni az operatív részleteket, valamint minden felmerülő kérdést is. 

Második lépésben kérünk egy bemutatkozó levelet. 

Végül pedig minden esetben próbahéttel zárul a folyamat, mikor a gyermek bekapcsolódik a leendő csoportja életébe. Ennek végén már mindkét fél egy megalapozottabb döntést tud hozni.

Itt sem csak a gyermek/család önmagában való megismerése a cél, sokkal inkább a gyermek meglévő csoportba történő beilleszkedését igyekszünk felmérni.

 

Bármilyen felmerülő kérdéssel keress minket emailben (hello@szigetsuli.hu), telefonon (30 555 6204) ill. a lenti űrlapot használva!

Friss információkért pedig kövesd Facebook oldalunkat!