“Minden pedagógia hamis, amely nem elsősorban arra a személyiségre támaszkodik, akit nevel, annak szükségleteire, legbensőbb énjére.”
(Celestin Freinet)

Érdeklődés / Jelentkezés

Csatlakozzatok a Sziget Sulihoz!

A 2020-21-es tanévben 2-5. évfolyamokon, folyamatosan lehetséges az évközi csatlakozás.

A 2021-22-es tanévre 1. illetve 3-6 . osztályos gyermekek jelentkezését várjuk.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az iskola egy értékközösség mentén szerveződjön, ezért igyekszünk minél több lehetőséget biztosítani arra, hogy az érdeklődő családok a lehető legjobban megismerjenek minket és természetesen mi is őket.

Nálunk sokkal intenzívebb a gyermek-szülők-iskola hármas együttműködése, mint a “klasszikus” iskolai modellben…hiszünk abban, hogy csak akkor tudjuk valóban sikeresen támogatni gyermekeinket az útjukon, ha ezt teljes összhangban tudjuk tenni a családdal.

Működési engedélyünk alapján sajátos nevelési igényű gyerekeket, vagy bármilyen diagnosztizált sajátossággal élő gyermeket nem tudunk fogadni.

 

A felvételi eljárás menete leendő elsősök esetében / 2021-22-es tanév:

Az idei év sok szempontból – így a leendő elsősök felvételi folyamata szempontjából is – nagyon speciális év.
A covid-helyzet miatt 2021 januárra toltuk el a döntést, bízva abban, hogy belátható időn belül enyhébb járványügyi szabályok között találkozhatunk veletek!
Fontos tényező – talán sokan tudjátok is – hogy ebben az évfolyamban 17 Sziget Sulis tesó erősíti majd sorainkat.
A testvérek alapvetően elsőbbséget élveznek a felvételi folyamat során. Mivel az osztályok létszámát 20 főben maximalizáltuk, ez azt jelentené, hogy új érdeklődőknek alig maradna férőhely.
Sok fejtörést okozott, hogy hogyan kezeljük ezt a helyzetet úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Türelmeteket ezúton is köszönjük!

Végül azt a döntést hoztuk, hogy a 2021-22-es – kivételes – évfolyamon 2 párhuzamos osztályt indítunk.

Az újragondolt – covid kompatibilis – folyamat tehát a következőképpen épül fel idén:

  1. 2021.01.30. és 02.06. – szülői tájékoztatók: Személyesen, kis csoportokban, a járványügyi előírásokat betartva tartjuk. Így lehetőségetek lesz egy kicsit körbenézni az iskolában és személyesen feltenni felmerülő kérdéseiteket is. Kérjük a találkozás előtt mindenképpen olvassátok át alaposan honlapunkat és nézzétek meg FB oldalunkat (egy kép többet mond ezer szónál :)), hogy valóban hatékonyan tudjunk beszélgetni a kérdéseitek mentén.
    A linken (https://forms.gle/aox9SHPHMfGyVA1f7) található űrlap kitöltésével tudtok bejelentkezni.
    Kérjük minden család 1 tájékoztatóra jelentkezzen be és minden családból csak 1 szülő!
     (később mindkettőtöknek lesz lehetősége találkozni velünk, ld: 3.lépés).
  2. 2021.02.08.: Eddig kérünk mindenkitől egy bemutatkozó levelet – ehhez a folyamatban résztvevőknek küldök majd támpontokat
  3. 2021.02.08.-25.: Egyéni bejelentkezés alapján találkozunk egy személyes beszélgetésre minden szülő párral
  4. 2021.02.10./17. és 02.26.: Kiscsoportos ismerkedő foglalkozás a gyerekeknek. Minden gyerkőc két foglalkozáson vesz rész, 10-én vagy 17-én és 26-án.

Összetett szempontrendszer alapján mérjük fel és értékeljük a gyerekekkel szerzett tapasztalatainkat, benyomásainkat. Célunk sok szempontot figyelembe véve, heterogén csoport összeállítása, a rendelkezésünkre álló – sajnos korlátozott –  tapasztalatok és információk alapján. Ezeket az információkat a kiscsoportos foglalkozások és szülői beszélgetések során gyűjtjük össze, illetve kapott anyagokból összegezzük.

Egyáltalán nem befolyásoló tényező a nyelvtudás vagy a kognitív képességek. Nézetünk szerint az idegen nyelvvel való ismerkedést sosem lehet elég korán kezdeni, ha az az életkornak megfelelően történik. Speciális eseteket kivéve azonban kognitív fejlesztésre irányuló különórát nem szoktunk javasolni az óvodás évek alatt. Az írni/olvasni/számolni tanítás helyett óvodás korban, – így az “iskolába készülve” különösen – a mozgásfejlesztés, finommotorika fejlesztése (vágás, ragasztás, hajtogatás, rajzolás, gyurmázás), az önállóság fejlesztése (öltözködés/étkezés/saját környezet és tárgyak) és a szabad, a gyermek fantáziájára épülő/nem irányított játék, a sok mese és beszélgetés a fontos.

Ez alapján március elejére/közepére – terveink szerint – összeáll az a maximum 40 főből álló csoport, akik szeptemberben, 2 osztályban nálunk kezdik az iskolát.

 

A felvételi eljárás menete magasabb évfolyamhoz való csatlakozás esetében:

Először a szülőkkel találkozunk és ismerkedünk meg, illetve a mindkét fél által képviselt értékrenddel, ekkor át tudjuk beszélni az operatív részleteket, valamint minden felmerülő kérdést is. 

Második lépésben kérünk egy bemutatkozó/motivációs levelet. 

Végül pedig minden esetben próbahéttel zárul a folyamat, mikor a gyermek bekapcsolódik a leendő csoportja életébe. Ennek végén már mindkét fél egy megalapozottabb döntést tud hozni.

Itt sem csak a gyermek/család önmagában való megismerése a cél, sokkal inkább a gyermek meglévő csoportba történő szerepét, beilleszkedését igyekszünk felmérni.

 

Bármilyen felmerülő kérdéssel keress minket emailben (hello@szigetsuli.hu), telefonon (30 555 6204) ill. a lenti űrlapot használva!

Friss információkért pedig kövesd Facebook oldalunkat!

 


2021/22-ES TANÉV FELVÉTELI FOLYAMATA ELINDULT!
RÉSZLETEK ÉS REGISZTRÁCIÓ: ITT!