KLOPFERNÉ ORLIK CSILLA

„A gyermek világra nyitott lény. A simogatásra simogatással, a jókedvre jó kedvvel, tevékenységre tevékenységgel felel.”
( Mérei Ferenc )

Már korán eldöntöttem, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni, ezért is végeztem el az óvónői szakközépiskolát, majd a tanítóképző főiskolát.

A közel 20 évnyi tanítás során sokféle gyermekkel találkoztam. Minden gyermek külön személyiség, amit a tanítás-nevelés folyamatában mindig igyekeztem figyelembe venni. Hiszen: „Lehet a gyermeket könyvből nevelni, de mindegyik gyerekhez más könyv kell” (Thomas Gordon).
Vannak azonban olyan dolgok, ami közös bennük: a nyitottságuk, a tudásszomjuk és nem utolsó sorban az, hogy „dicsérettel táplálkoznak”. Hiszem, hogy ezeket kiaknázva egy összetartó közösségben lehet a legjobban elsajátítani a legtöbb tudást.

Az évek során több olyan továbbképzésen vettem részt, ahol sokféle hasznos módszert elsajátítottam és alkalmazom is azokat. Alapvető fontosságú dolognak tartom a játékos, tevékenységközpontú, tapasztalatszerzésen alapuló tanítást, amelyben a gyermek jól érzi magát. Hiszem azt is, hogy a gyermek-szülő-tanító hármas összefogásából a gyermeknek boldog iskoláskora lehet.